Toimarin kynästä: Taidamme olla insinöörikansaa, niin hyvässä kuin pahassa (26.3.2024)


Lämmitysasioissa vannomme yksittäisten teknologioiden nimeen, kyselemme edullisinta lämmitysmuotoa tai teknologiaa, joka ratkaisee kaiken. Ja, kun nurkassa tai katolla hurisee iso laatikko, jossa vilkkuu muutama led-valo digitaalisessa kaaviokuvassa, on kaikki hyvin ja säästöjä syntyy. Vai syntyykö todella?

Jalmari Rossi

Valitettavasti ei ole yhtä ehdotonta voittavaa teknologiaa tai laitetta, johon kaavamaisesti voi turvautua kohteessa kuin kohteessa. On ymmärrettävä ja osattava ottaa huomioon erilaisten ja eri ikäisten rakennusten sekä teknologioiden erityispiirteet sekä rakennuksen maantieteellinen alue. Unohtamatta taloyhtiön tavoitteita.

Aidosti kustannustehokas ratkaisu räätälöidään kohteen mukaan, ja se kehittyy rakennuksen ominaisuuksien, olosuhteiden sekä asukkaiden ja taloyhtiön tavoitteiden pohjalta.

Pohja luodaan keräämällä säntillisesti dataa rakennuksesta, olosuhteista ja lämmitysjärjestelmästä. Lämmitysjärjestelmää optimoidaan ja kehitetään arvausten sijaan, tiedon pohjalta jatkuvasti.

Energiasäästöjen hakeminen ei siis ole pelkkä teknologiakysymys vaan teknologian tai teknologioiden, kerätyn datan ja energiaosaamisen yhdistämistä rakennuksen ominaisuuksiin – unohtamatta tarjolla olevien energiamuotojen hintoja.

Tärkeämpää, kuin yksittäinen teknologia, on löytää kumppani, joka pystyy rakentamaan rakennukselle sopivan kokonaisuuden eri teknologioita yhdistelemällä. Ratkaisun, joka toimii. Mieluiten vielä säästötakuullisen.

Hyvä järjestelmä on helppo ja nopea ottaa käyttöön, ja sitä voi laajentaa myöhemmin. Askel askeleelta, fiksusti.

Jos energiansäästöä ei ole vielä aloitettu, tärkeintä on vain lähteä liikkeelle säästöjen polulla. Aloittaa keskustelu, tutustua ratkaisuihin ja edetä askeleittain, perustaa päätökset tietoon.

Kirjoittaja: Jalmari Rossi, toimitusjohtaja, Valvea

Valvea tarjoaa Säästöä Energiasta -palvelua. Ratkaisu pitää sisällään asiakaskohtaisia askeleita nykyisen lämmitysjärjestelmän optimoinnista aina lämmitystavan vaihtoon saakka. Teknologiariippumaton palvelu sisältää maksuttoman analyysin sekä energia-asiantuntijoiden avun. Päälle annetaan säästötakuu.

Kiinnostuitko palvelusta?

Ota yhteyttä ja katsotaan, miten voimme auttaa: Yhteystiedot (linkki)