Asunto Oy Eura II


Asunto Oy Eura II tarttui riskittömään energia­kumppanuuteen – Valvea investoi tekniikkaan taloyhtiön puolesta

Helsingin Vallilassa sijaitseva Asunto Oy Eura II on valmistunut vuonna 1936. Energiakustannukset ovat remonttien ohella taloyhtiön merkittävin menoerä. Mitä toimenpiteitä suojellussa rakennuksessa voi tehdä kulujen karsimiseksi, kun kaukolämmön hinta nousee?

Taloyhtiön haasteet:

  • Julkisivultaan suojeltu 30-luvun asuinrakennus
  • Kaukolämmön hinnan jatkuva nousu
  • Teknisen seurannan ja datan puute
  • Tuleviin remontteihin varautuminen

Ratkaisu:

  • Olosuhdeanturit huoneistoihin ja yleisiin tiloihin
  • Älykäs ja ennakoiva lämmityksen ohjaus
  • Helppo asuntokohtaisen datan seuranta
  • Riskitön kokeiluvuosi ja säästötakuu
  • Optio älykkäästä ilmanvaihdon ohjauksesta

Sturenkadun ja Hämeentien kulmauksessa sijaitsevassa Asunto Oy Eura II:ssa esimerkiksi ikkunoihin tai eristykseen vaikuttaminen on rajallista, koska rakennuksen julkisivut on suojeltu. Lämmöneristystä on paikoin paranneltu, mutta sillä ei ole ollut ratkaisevaa vaikutusta lämmönkulutukseen. Samaan aikaan kaukolämmön hinta on noussut Helsingissä jatkuvasti.

Kulmatalossa on toisella sivulla kuusi ja toisella neljä asuinkerrosta. Asuinhuoneistoja on 88 ja lisäksi yhtiössä on kahdeksan liikehuoneistoja. Taloyhtiöön on lähivuosina tulossa isompia remontteja, joiden yhteydessä myös ilmanvaihtokoneiden uusiminen tulee ajankohtaiseksi. Uudet ilmanvaihtokoneet mahdollistaisivat älykkään ilmanvaihdon ohjauksen. Sen toteuttaminen sisältyy optiona energiakumppanuuteen.

”Voimme saavuttaa säästöjä lämmityskuluissa pienten teknisten muutosten ansiosta. Vuoden koeajan jälkeen Valvea antaa säästötakuun – jos sovittuihin säästöihin ei päästä, palvelumaksu pienenee vastaavasti. Minimitavoitteemme on nyt se, että kokonaiskustannukset eivät nouse kaukolämmön hinnan noususta huolimatta. Mieluummin maksamme energian säästämisestä Valvealle, kuin päästämme rahan niin sanotusti hiilivoimalan piipusta taivaan tuuliin”, toteaa Erno Voutilainen, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

Lämpötilaa ja kosteutta mittaavat anturit

Valvea asensi huoneistoihin ja yleisiin tiloihin syyskuussa anturit, jotka mittaavat lämpötilaa ja kosteutta sekä lähettävät langattomasti tietoa. Tekoälyllä toimiva lämmönohjausjärjestelmä kerää ensin dataa muutaman viikon ja alkaa sen jälkeen säätää lämmitystä ennakoivasti. Vanhan säätöjärjestelmän tilalle asennettu älykäs järjestelmä huomioi sisälämpöolosuhteet ja ennakoi sääennusteiden avulla lämmitysjärjestelmään ohjattavan veden lämpötilaa.

“Vanha säätöjärjestelmä mittasi vain ulkolämpötilaa. Esimerkiksi aamuyön pakkaspiikki aiheutti sen, että patterit ja sitä myötä huoneistojen lämpötilat olivat liian kuumia, vaikka sää oli jo lauhtunut. Silloin ihmiset avaavat ikkunan viilentääkseen kotiaan. Nyt näemme pilvipalvelusta huoneistojen olosuhteet ja järjestelmän tekemän lämmönsäädön reaaliajassa sekä graafisena yhteenvetona. Näin taloyhtiö saa hyödyllistä lämmitysjärjestelmän toiminnasta ja asuntojen lämpötilasta.”

”Isännöitsijämme Antti Härmä Kontulan Huolto Oy:stä vinkkasi meille Valvean palvelusta. Valvealta oltiin pian yhteydessä meihin, ja he esittelivät palvelumallin taloyhtiön hallitukselle. Olimme aiemmin perehtyneet älykkäisiin lämmönohjausjärjestelmiin, mutta monessa mallissa toteutus vaatisi taloyhtiöltä investointeja. Tässä Valvea on poikkeus”, kertoo Erno Voutilainen, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

”Älykäs lämmityksen ohjaus oppii ja optimoi talon toimintoja. Myös autotallien lämpötila on saatu järkeväksi. Asuntojen sisäilman keskilämpötila on nyt 21,5 °C, kun Hengitysliiton suositus on 20–22 °C. Olemme hyvin tyytyväisiä lukuihin. Halutessaan asukkaat voivat nostaa lämpötilan yli 22 asteeseen. Joitain lämpötilaeroja syntyy aurinko- ja varjopuolen kotien välille, ja lähdemme ratkomaan asiaa todennäköisesti patteriverkoston tasapainottamisella.”

”Voimme saavuttaa säästöjä lämmityskuluissa pienten teknisten muutosten ansiosta. Vuoden koeajan jälkeen Valvea antaa säästötakuun – jos sovittuihin säästöihin ei päästä, palvelumaksu pienenee vastaavasti”, kertoo Erno Voutilainen, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Kiinnostuitko?
Pyydä maksuton säästöarvio

Jarkko Rönnholm
045 272 1214
jarkko.ronnholm@valvea.fi