Asunto Oy Porin Yhdyslinna


Asunto Oy Porin Yhdyslinnaan 21,5 % energiansäästöt ilman kallista pääomalainaa Valvean palvelun avulla

Suomen Yhdyspankin talona tunnettu Asunto Oy Porin Yhdyslinna kaipasi kipeästi energiaremonttia. Kauppatorilla sijaitsevassa, vuonna 1956 valmistuneessa rakennuksessa oli käytössä erilaisia lämmitystapoja ja lämmönohjauksen tekniikka oli auttamattomasti vanhentunutta. Valvean palvelun avulla saavutettiin jopa 21,5 % energiansäästö vuodessa.

Taloyhtiön haasteet:

  • Epätasainen lämmön jakautuminen
  • Lämmön osalta vaikeasti hallittava liikekiinteistö
  • Erilaisia lämmitystapoja, ei vanhoja LVI-kuvia
  • Lämmönvaihdin ja muu tekniikka vanhentunutta
  • Yhtiövastikkeiden säilyttäminen maltillisena

Miten ratkaistiin:

  • Olosuhdeanturit asuntoihin, rappuihin ja liikehuoneistoon
  • Riskitön kokeiluvuosi ja säästötakuu
  • Lämmönjakokeskuksen uusiminen
  • Älykäs lämmönohjaus ja älykäs ilmanvaihto
  • Lämmitysverkoston hienosäätö

Asunto Oy Porin Yhdyslinnassa on 28 asuntoa, neljä liikehuoneistoa ja 11 toimitilaa. Lämmitystekniikka oli uusimisen tarpeessa, mutta pääomalaina tai yhtiövastikkeen nostaminen eivät houkutelleet. Jossain vaiheessa myös vesi ja viemäri -putket tulevat uusittaviksi. Kun taloyhtiön hallitus tutustui Valveaan, etenkin energiakumppanuuden edut, kuten laiteinvestoinnit asiakkaan puolesta, puolsivat valintaa.

”Valvean ratkaisussa pääomaa ei tarvitse sitoa uusiin laitteisiin. Aiemmin lämmityksen säätö hoidettiin käytännössä metrisellä jakoavaimella, jolloin muutokset tulivat viiveellä ja kaikki ennakointi oli mahdotonta. Nyt Yhdyslinnassa on sekä uusi lämmönjakokeskus että älykäs ilmanvaihto”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pasi Isomäki.  

Valvean huoneistoihin ja liiketiloihin asentamat anturit olivat ensimmäisen talven yli yhdistettynä vanhaan lämmönjakokeskukseen. Sen uusimisen jälkeen anturit kytkettiin uuteen järjestelmään, ja samoihin aikoihin uusittiin myös a ja b -rappujen poistoilmakoneet.

”Toimenpiteet ovat tuoneet säästöjä, tasaisemman lämmön ja mukavammat olosuhteet. Vuosien 2018–2020 kulutuksen keskiarvo oli 818 megawattia, nyt vain 642. Joinain kuukausina säästöä on kertynyt jopa 57 % ja kylmän joulukuunkin aikana kului 16,6 % vähemmän energiaa”, kertaa Pasi Ilomäki.

Erilaiset lämmitystavat saman lämmönohjauksen piiriin

Asunto Oy Porin Yhdyslinnassa toimii muun muassa kaksi ravintolaa, lääkäriasema, kauneushoitola sekä toimistoja. Uuden lämmönjakokeskuksen asennusvaiheessa eteen tuli haasteita. Koska vanhoja LVI-kuvia ei löytynyt. Jossain asunnoissa tai liiketiloissa on normaalit lämpöpatterit, joissain ilmalämmitys tai lattialämmitys tai niiden yhdistelmä.

”Esimerkiksi vanhan pankkisalin lattialämmityksen säädintä ei meinannut löytyä. Valvean asentajat etsivät ja tutkivat paikan päällä, mikä piiri kulki mihinkin. Oman haasteensa toi myös pattereiden ilmaus. Nyt kaikki säädöt ovat yhdessä paikassa, jolloin lämpö on tasaista koko talossa. Myös älykäs ilmanvaihdon ohjaus toimii, ja arvokas, vanha pankkitalo on siirtynyt energia-asioissa nykyaikaan.”

Kiinnostuitko?
Pyydä maksuton säästöarvio

Jalmari Rossi
044 578 2256
jalmari.rossi@valvea.fi