Asunto Oy Katariinankulma


Energiankulutus putosi 21,5 % vuodessa – miten taloyhtiö käänsi investointitarpeet säästöiksi?

Porilainen Asunto Oy Katariinankulma vertaili erilaisia tapoja pudottaa energiankulutusta. Valvean sopimusmalli oli houkuttelevin, koska kumppanuuden avulla taloyhtiö vältti kalliit investoinnit ja pienensi lämmitysenergian kustannuksia.

Taloyhtiön haasteet:

  • Kohonneet lämmityskustannukset
  • Vanhentunut ja epätasapainoinen lämmitysjärjestelmä
  • Ei tietoa lämmitysjärjestelmän ongelmakohdista
  • Lämmitysjärjestelmän jatkuva ilmaustarve
  • Vastikkeiden säilyttäminen maltillisena

Miten ratkaistiin:

  • Olosuhdeanturit ja uusi lämmönjakokeskus
  • Älykäs ja ennakoiva lämmityksen ohjaus
  • Uudet patteritermostaatit
  • Lämmitysverkoston tasapainotus
  • Taloyhtiön tavoitelämpötilaksi 22,3°C

Vuonna 1966 valmistuneen taloyhtiön lämmitysjärjestelmä kaipasi päivitystä. Lämmitysverkoston epätasapainon takia lämpö ei jakaantunut rakennukseen tasaisesti. Päivitystä kaipasi niin huoneistojen osin toimimattomat patteritermostaatit kuin itse lämmönjakokeskus.

”Vertailimme isännöitsijän kanssa eri vaihtoehtoja. Halusimme valita ratkaisun, jonka pystymme perustelemaan, kun yhtiökokouksessa mietitään taloyhtiön parasta. Valvean palvelu vastasi tarpeisiimme. Vältimme suuret investoinnit ja saimme tekoälyyn pohjautuvan lämmityksen ohjauksen”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Lehto.

Itsenäisyydenkadun ja Katariinankadun kulmassa sijaitsevassa taloyhtiössä on 67 asuntoa ja yksi liikekiinteistö. Tiloihin asennettiin olosuhteita mittaavat anturit, uudet patteritermostaatit ja uusi lämmönjakokeskus. Valvea vastasi noin 100 000 euron investoinnista taloyhtiön puolesta.

Meidän ei tarvinnut nostaa yhtiövastiketta, eikä kilpailuttaa tai hankkia laitteita. Vastuu ja huoli laitteiden toiminnasta ja ylläpidosta siirtyi taloyhtiöltä Valvealle. Ensimmäisen vuoden aikana saavutettu 21,5 % pudotus energiankulutuksessa on erinomainen tulos. Vuonna 2023 säästö oli jo 25 %.

Tavoitelämpötila säästää energiaa

Tekoälyyn pohjautuva lämmityksen ohjaus hälyttää, jos jossain asunnossa on jäänyt vaikkapa ikkuna auki. Lisäksi se ennakoi lämmitystä sääennusteen huomioiden. Asunto Oy Katariinankulmassa taloyhtiön tavoitelämpötila oli 22,3°C. Siihen päästiin uudistusten avulla, olosuhteet ja viihtyvyys huomioiden. Esimerkiksi lämpimän käyttöveden piikit ennakoidaan lämmityksessä, jolloin varmistetaan tasaisempi kulutus kaukolämpöverkosta.

”Valvea huomioi asukkaiden palautteet. Antureiden asennusten yhteydessä oli joihinkin huoneistoihin jäänyt sotkua, ja liiketilan anturin sijainnista on epäselvyyttä, mutta kaikkiin huomioihin on reagoitu ja reklamaatiot käsitelty. Yhteistyö on mielestäni sujunut hyvin, jouhevasti ja aikataulussa.”

”Valvean palvelun avulla vältimme suuret investoinnit ja saimme tekoälyyn pohjautuvan lämmityksen ohjauksen”, kertoo Timo Lehto, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Kiinnostuitko?
Pyydä maksuton säästöarvio

Jalmari Rossi
044 578 2256
jalmari.rossi@valvea.fi