Vuonna 1966 rakennettu taloyhtiö As. Oy Ruotulan Säppi kartoitti erilaisia vaihtoehtoja suurten lämmityskulujen taklaamiseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi. Yli 30 % taloyhtiön kuluista koostui kaukolämmöstä.
Taloyhtiön haasteet:
- Yli 30 % taloyhtiön kuluista kaukolämmöstä
- Rajallinen tieto asuntojen lämpötiloista ja niiden vaihtelusta
- Autotallien liian korkea lämpötila
- Hiilidioksidi- ja kosteustietojen puute
Miten ratkaistiin:
- Olosuhdeanturit huoneistoihin ja yleisiin tiloihin
- Siirrettävät anturit autotalleihin
- Älykäs ja ennakoiva lämmityksen ohjaus
- Selkeä käyttöliittymä ja data päätöksenteon tueksi
- Ilmanvaihdon mitoitus hiilidioksidin ja kosteuden perusteella
As. Oy Ruotulan Säpissä on 107 asuntoa kuudessa rakennuksessa. Taloyhtiöllä oli huonosti tietoa siitä, millaisia asuntojen lämpötilat ovat ja miten ne vaihtelivat. Lisäksi 46 autotallia olivat liian lämpimiä. Kun Valvea otti yhteyttä ja tarjosi energiakumppanuutta, taloyhtiössä kiinnostuttiin fiksusta ja riskivapaasta ratkaisusta.
”Valitsimme Valvean, koska palvelun käyttöönotto ei vaatinut investointeja. Kartoitimme muitakin vaihtoehtoja, mutta Valvean Energiakumppanuus oli kokeiluvuoden ansiosta käytännössä riskitön. Lisäksi Valvea takaa, että syntyvät säästöt ovat aina isommat kuin heidän palvelumaksunsa. Meidän tapauksessamme säästö on ollut huikea”, kertoo Janne Meskanen, As. Oy Ruotulan Säpin isännöitsijä.
”Valitsimme Valvean, koska palvelun käyttöönotto ei vaatinut investointeja.”
Taloyhtiöön on tehty linjasaneeraus, mutta luvassa on lähivuosina todennäköisesti julkisivuremontti, kattojen huoltomaalaus, pihan asfaltointia ja muita investointeja. Valvean eduksi katsottiin myös se, että palvelua ei tarvinnut viedä yhtiökokoukseen. Koska investointeja ei tarvita, hallituksen päätös riittää.
Sisäilman lämpötila Hengitysliiton suosituksen mukaan
As. Oy Ruotulan Säpissä palvelu aloitettiin syyskuussa 2022. Valvea asensi olosuhdeanturit kaikkiin asuntoihin ja yleisiin tiloihin. Autotallien lämpötila kartoitettiin siirrettävillä antureilla. Lisäksi Valvea asensi anturit IV-koneisiin poistoilman hiilidioksidin ja kosteuden mittaamiseksi. Tiedon perusteella ilmanvaihtoa ohjataan isommaksi tai pienemmäksi.
”Älykäs lämmityksen ohjaus oppii ja optimoi talon toimintoja. Myös autotallien lämpötila on saatu järkeväksi. Asuntojen sisäilman keskilämpötila on nyt 21,5 °C, kun Hengitysliiton suositus on 20–22 °C. Olemme hyvin tyytyväisiä lukuihin. Halutessaan asukkaat voivat nostaa lämpötilan yli 22 asteeseen. Joitain lämpötilaeroja syntyy aurinko- ja varjopuolen kotien välille, ja lähdemme ratkomaan asiaa todennäköisesti patteriverkoston tasapainottamisella.”
”Tietojen seuraaminen verkon yli on helppoa erinomaisen käyttöliittymän ansiosta, ja yhteistyö Valvean kanssa on sujunut hyvin. Nyt meillä on dataa ja työkaluja lämmityksen ohjaamiseen niin, että kustannukset tippuvat asumismukavuudesta tinkimättä. Olemme itse seuranneet tarkasti säästöjä. Tammi-huhtikuussa kaukolämmön kulutus laski hurjat 31 % verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna. Ja ympäristökin kiittää.”
”Olemme itse seuranneet tarkasti säästöjä. Tammi-huhtikuussa kaukolämmön kulutus laski hurjat 31 % verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna.”
Kiinnostuitko?
Pyydä maksuton säästöarvio
Leevi Hemminki
044 530 0496
leevi.hemminki@valvea.fi