Asiantuntijakeskus BEPOP


Tekninen isännöitsijä, Asiantuntijakeskus BEPOP: ”Saavutimme lämmityskaudella merkittävän energiansäästön”

Porin keskustassa sijaitsevassa Asiantuntijakeskus BEPOPissa toimii 25 yritystä neljässä lämmitetyssä kerroksessa. Länsi-Suomen Osuuspankin omistama kiinteistö solmi Valvean kanssa energiakumppanuuden. Vuoden kokeilujakson jälkeen energiansäästö on ollut paljon tavoitetta suurempi.

Palvelukiinteistön haasteet:

  • Jatkuvasti nouseva kaukolämmön hinta
  • 1. kerros tiloissa suuret ikkunat ja vedontunne
  • Epätasainen lämmön jakautuminen
  • Rajalliset mahdollisuudet lämmönsäätöön eri tiloissa

Miten ratkaistiin:

  • 60 olosuhdeanturia, ulkoanturi ja uusi lämmönsäädin
  • Älykäs ja ennakoiva lämmityksen ohjaus
  • Selkeä käyttöliittymä ja data päätöksenteon tueksi
  • Tavoite n. 10–15 % energiansäästö vuodessa, tulos n. 20 %

”Hyvältä näyttää lukujen perusteella. Energiansäästö on ollut 20 % luokkaa, ja tammi-maaliskuussa normitettu energiankulutus on laskenut jopa 25 %. Yhteistyö Valvean kanssa on toiminut alusta asti todella hienosti”, sanoo Timo Ruoho, Asiantuntijakeskus BEPOPin tekninen isännöitsijä Porin Kiinteistönvalvonnasta.

Aiemmin liikekeskuksena toiminut BEPOP on rakennettu vuonna 1988. Kivijalkamyymälöiden vähetessä keskustakiinteistöön luotiin elinvoimaista toimistotilaa. 20 000 m2:n tiloissa toimii muun muassa hammaslääkäri- ja lääkäripalveluita, YLE sekä pankki- ja vakuutuspalveluita.

Timo Ruoho toimii Asiantuntijakeskus BEPOPin teknisenä isännöitsijänä yhteistyössä Oiva Isännöinti Satakunnan (ent OP-koti Isännöinti) kanssa. Porin Kiinteistövalvonta toimii päivittäin myös asiantuntijakeskuksen palveluiden tuottajien, kuten siivouksen, vartioinnin sekä talohuollon kanssa.

”Valvean lähtökohtana on se, että kaikki voittavat. Riskitön kokeiluvuosi ja tekoälyn avulla ohjattava lämmitys vakuuttivat. Tokihan säästöä saisi myös pudottamalla lämmityksen minimiin, mutta BEPOP toimii vuokralaisten etujen mukaisesti. Nyt lämpötilojen asetusarvot pysyvät vakiona, emmekä lämmitä liikaa tai liian vähän.”

Talvella energiankulutus on laskenut jopa 25,2 %

Valvea asensi Asiantuntijakeskus BEPOPiin 60 langatonta lämpö- ja kosteusanturia sekä ulkoanturin, ja vaihtoi lämmönsäätimen uuteen. Älyteknologian avulla lämpöä säädetään anturien ja ulkoisen informaation, kuten sääennusteen perusteella.

Erittäin ammattitaitoisen asennusryhmän ansioista asennukset sujuivat juuri niin kuin piti. Älykäs lämmönohjaus oppi rakennuksen olosuhteet ensimmäisten kuukausien myötä. BEPOPin 1. kerroksessa säädimme palautteen perusteella lämpötilaa myös manuaalisesti. Osa ihmisistä koki kylmällä säällä vedontunnetta suurten ikkunoiden lähellä työskennellessä. Ongelma korjaantui.”

Ensimmäisen vuoden energian säästön tavoitteeksi sovittiin Valvean kanssa 10–15 %.

”Olemme säästäneet paljon tavoitetta enemmän ja nyt meillä on tasainen lämpö lämmityskaudella”, kiittää Ruoho.

”Valvean älyteknologiaan perustava lämmönohjaus on tuonut Asiantuntijakeskus BEPOPille merkittäviä säästöjä lämmityskuluihin. Jatkuvasti päivittyvä ohjaustieto lasketaan oppivan tekoälyn avulla”, kertoo tekninen isännöitsijä Timo Ruoho.

Kiinnostuitko?
Pyydä maksuton säästöarvio

Jalmari Rossi
044 578 2256
jalmari.rossi@valvea.fi