Asunto-osakeyhtiö Pihlajatie 18


Energiansäästöä tuplasti odotettua enemmän – kaukolämmön hinnan noususta huolimatta

Vuonna 1942 rakennettu Asunto-osakeyhtiö Pihlajatie 18 on säästänyt lämmitysenergiaa lähes 20 % vuodessa. Meilahdessa sijaitseva kerrostalo lähti kokeilemaan Valvean Energiakumppanuutta avoimin mielin, ja lopputulos oli palkitseva.

Taloyhtiön haasteet:

  • Pääkaupungin jatkuvasti kohoava kaukolämmön hinta
  • Rajalliset mahdollisuudet lämmönsäätöön asunnoissa
  • Lähtötilanne hyvä, mutta energiansäästö aina plussaa

Miten ratkaistiin:

  • Olosuhdeanturit huoneistoihin ja käytössä olevaan liiketilaan
  • Älykäs ja ennakoiva lämmityksen ohjaus
  • Selkeä käyttöliittymä ja data päätöksenteon tueksi
  • Tavoite n. 10 % energiansäästö vuodessa, tulos n. 20%

”Taloyhtiössä on 13 huoneistoa, 2 liikehuoneistoa, autotalli ja sauna. Mietimme, miten energia-asioita tehdään järkevästi kaukolämmön hinnan noustessa. Valvean ehdotus osui meillä hedelmälliseen maahan, ja kynnys lähteä kokeilemaan palvelua oli matala”, sanoo Tero Tervahartiala, hallituksen puheenjohtaja.

Asunto-osakeyhtiö Pihlajatie 18 lämmönjakokeskus on uusittu vuosia sitten. Lähtötilanne energiatehokkuuden parantamisen suhteen ei ollut huono, mutta vanhassa talossa mahdollisuudet esimerkiksi huoneistokohtaiseen lämmön säätämiseen olivat rajalliset.

”Valvea asensi asuntoihin anturit mittaamaan todellisia olosuhteita. Anturit ovat siistit silmälle ja asennus oli asukkaiden kannalta helppo. Koko prosessi meni erittäin mallikkaasti. Myös isännöitsijämme Tuukka Oksanen oli avoimin mielin alusta asti mukana energiansäästöprojektissa ja auttoi osaltaan käytännön järjestelyissä.”

Normitettu lämmitysenergian kulutus putosi lähes 20 % vuodessa

Valvean palvelusta Tervahartialan vakuutti riskittömyyden lisäksi konseptin selkeys. Kuukausittaiseen palvelumaksuun perustuva palvelumalli tekee uuden älyteknologian käyttöönoton helpoksi, koska Valvea investoi laitteisiin asiakkaan puolesta.

Datan seuraaminen verkon yli on sujuvaa helpon käyttöliittymän ansiosta. Tieto auttaa tekemään päätöksiä ja mahdollistaa tietoon perustuvien säätöjen tekemistä, kuten yleisen sisätilan tavoitelämpötilan säädön. Kiinnostavaa on myös se, että eniten säästöä tuli touko- ja syyskuussa. Älykäs lämmönohjaus osoitti tehokkuutensa etenkin lämmityskauden lopussa ja alussa.

Asunto-osakeyhtiö Pihlajatie 18 normitettu lämmitysenergian kulutuksen keskiarvo vuosilta 2018–2020 oli noin 240 MWh. Vatajankosken energiakumppanuuden myötä vuoden 2022 kulutus oli alle 200 MWh. Rakennus on kooltaan 4910 m3.

”Tulokset ovat erinomaisia ja olemme tyytyväisiä. Pääkaupunkiseudulla kaukolämmön kustannukset ovat nousseet voimakkaasti. Monella taloyhtiöllä on varmasti tässä ajassa painetta korottaa yhtiövastiketta, mitä meidän ei nyt ole tarvinnut tehdä. Näin merkittävä säästö on tervetullutta meidänkin pienessä taloyhtiössämme. Arvioitu säästö viime vuodelle oli noin 10 % ja säästimmekin lämmitysenergiaa jopa 19 %. Toivottavasti tämä säilyy”, Tervahartiala toteaa.

”Älyteknologiaan perustuva lämmönohjaus ja sen tuottama data auttavat tekemään päätöksiä ja tekemään lämmitykseen liittyviä ratkaisuja”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Tero Tervahartiala.

Kiinnostuitko?
Pyydä maksuton säästöarvio

Jarkko Rönnholm
045 272 1214
jarkko.ronnholm@valvea.fi